Munkavédelmi Képviselő képzés

 
 

A munkavédelmi képviselő feladatai

A munkavédelmi képviselő fő feladata a munkahelyek biztonságával összefüggő munkavállalói jogok és érdekek képviselete. Ezen jogok és érdekek biztosítása érdekében egyeztet az új gépek biztonságos bevezetéséről, részt vesz a munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések, rendkívüli események kivizsgálásában, ellenőrzi a munkaeszközök és egyéni védőeszközök biztonságos állapotát. Feladatait akkor tudja eredményesen ellátni, ha megismeri, átlátja a munkavállalók és munkáltatók alapvető jogait.

Az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről előírásai szerint minden munkáltatónál, ahol a foglalkoztatottak létszáma legalább 20 fő, vagy korábban nem tartottak választást, ott kötelező munkavédelmi képviselő választást tartani. A megválasztott munkavédelmi képviselőknek a munkáltató 2 napos képzést kell biztosítson, melyet évente egyszer 1 napos továbbképzés követ. A munkavédelmi oktatásokon a munkavédelmi képviselő olyan elméleti és gyakorlati ismeretek sajátít el, amelyek segíti őt feladatának pontos, hatékony elvégzésében. Emellett, alkalmassá válik az érdemi egyeztetésre, javaslatok kidolgozására az adott vállalkozás biztonságos működése érdekében dolgozó munkavédelmi szakemberrel, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóval.

I.  Munkavédelmi képviselő alapképzés és továbbképzés

Munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden olyan munkáltatónál, ahol a Munka Törvénykönyve hatály alá tartozó munkavállalók létszáma eléri a legalább húsz főt. Korábban ez 50 fő volt.

Ezen munkavédelmi képviselőknek szükséges biztosítani a képzést:

 • újonnan vagy újraválasztott munkavállalók esetében 2 napos alapképzésen való részvételt.
 • minden más esetben 1 napos éves továbbképzési részvételt.

Célunk, hogy a képzésen résztvevők komfortosan érezzék magukat:

 • kiscsoportos, interaktív forma annak érdekében, hogy a dolgozók kérdezni tudjanak, problémákat tudjanak megbeszélni,
 • A képzés megtartása tekintetében referenciákkal rendelkezünk és a képzést kihelyezett formában is vállaljuk.

A JELENTKEZÉSI LAPOT ITT TÖLTHETI LE!! (Word .doc formátum)

II.  Munkavédelmi képviselő képzés célja

A „kötelező jellegen felül”, a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatások magas színvonalon történő megvalósításával javulhat a munkavállalók munkabiztonsággal kapcsolatos elkötelezettsége, ami nagymértékben támogatja a vállalatok sikerességét.

Munkavédelmi képviselő képzés főbb témakörei:

 • Munkavédelmi képviselők jogai, feladatai
 • Munkáltató feladatai az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés feltételeinek kialakításában.
 • Munkavállaló munkavédelmi kötelességei.
 • A munkavédelmi képviselő feladata az egyéni védőeszközök kiválasztásában és használatának ellenőrzésében
 • Munkavédelmi képviselők szerepe a munkabalesetek megelőzésében, munkabalesetek kivizsgálásában
 • Kockázatértékelés, pszichoszociális kockázatértékelés, a munkavédelmi képviselők feladata a kockázatértékelések során

A résztvevők összetételétől, igényétől függően eltérő súllyal az alábbiak:

 • Elektromos áram veszélyei, halálos, súlyos balesetek tanulságai
 • Anyagmozgatás biztonságtechnikája
 • Foglalkozás egészségügy (egészség és munkavédelem)
 • Tűzvédelem

Kiscsoportos munkavédelmi képviselő képzés

A munkavédelmi képviselői képzésen résztvevők létszáma jellemzően 4-10 fő, ennek köszönhetően minden résztvevő szóhoz jut és a napi szinten felmerülő munkavédelmi kérdésekről is tudnak beszélni, egyeztetni a képzésen résztvevők.

Referenciával rendelkező oktató

Termelési, kereskedelmi, szolgáltatóipari területen munkavédelmi képviselők képzésében szerzett referenciákkal rendelkező oktatók tartják a tanfolyamot, akik munkavédelmi szakmérnöki felsőfokú végzettséggel maguk is ellátnak munkavédelmi tanácsadói tevékenységet.

III.   Jelentkezés a munkavédelmi képviselő tanfolyamra, érdeklődés a képzésről

A munkavédelmi képviselő alapképzésre vagy továbbképzésre jelentkezni e-mailben vagy telefonon lehet a profimunkavedelem@gmail.com e-mail címen az alábbi információk megküldésével.

Telefonos jelentkezés: Rácz Gábor ügyvezető: +36/20-537-6210

 • munkavédelmi képviselői képzésben résztvevő(k) neve(i), adatai (név, születési név, születési hely, születési idő, anyja neve)
 • Költségviselő neve, székhelye, adószáma
 • E-mail cím, ahová a munkavédelmi képviselő képzést megelőzően emlékeztető/tájékoztató küldhető (illetve ezen felül esetlegesen telefonszám is)
 • Díjbekérő kérése esetén az erre vonatkozó kérés

A képzéssel kapcsolatos kérdéseket munkavédelmi képviselők képzésével foglalkozó munkatársunknak, a +36/20-537-6210-es telefonszámon tudják feltenni.

Pénzügyi konstrukció

A képzés napján a regisztrációt követően készpénzes számla kiállítása után készpénzben történő megfizetés alapján. Kérés esetén díjbekérőt küldünk, a befizetésről előlegszámlát, majd teljesítést (munkavédelmi képviselő alap- vagy továbbképzést) követően végszámlát küldünk.

Árajánlatkérés kihelyezett munkavédelmi képviselői képzésre

Közép- és nagyvállalati referenciákkal rendelkezünk kihelyezett munkavédelmi képviselők képzése terén is.

IV.  A munkavédelmi képviselők alap- és továbbképzésének jogalapja

Munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden olyan munkáltatónál, ahol a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók létszáma legalább húsz fő.

A munkavédelmi törvény 75.§ (1) bekezdés c) pontja alapján „egy választási ciklusban, a képviselő megválasztását követően egy éven belül legalább 16 órás képzésben, ezt követően évente legalább 8 órás képzésben való részvételi lehetőséget” kell a munkáltatónak biztosítania a megválasztott munkavédelmi képviselőnek.

Munkavédelmi képviselő

olyan, a munkavállalók által választott személy, aki a munkáltatóval való együttműködés során képviseli az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő munkavállalói jogokat és érdekeket.

Munkavédelmi képviselők képzésének időtartama

 • alapképzés:     2 teljes munkanap, alkalmanként egy hosszabb ebéd- és néhány „pihenő” szünettel
 • továbbképzés: 1 teljes munkanap, egy hosszabb ebédszünettel és néhány „pihenő” szünettel

V.  Képzés lebonyolításának módja/módszere:

Prezis előadás (a résztvevők a képzéshez segédanyagot kapnak), illetve egyes témák esetén közös feldolgozása, átbeszélése, „saját munkahelyre” való vonatkoztatása.

A képzéshez tananyagot és segédanyagot biztosítunk, amelyeket a munkavállalóknak átadunk.

A képzés elvégzését követően az utolsó napon, a helyszínen kiadásra kerülnek az oktatás elvégzéséről szóló Tanúsítványok, amelyek igazolják a jogszabályban előírt továbbképzésen való részvételt.